Årsager til mandligt og kvindligt hårtab

Hvert menneske har mellem 100 000 – 150 000 hårsække fordelt i grupper på 1-5 stykker over hele hovedet. Fra hver hårsæk vokser der et hårstrå.

Årsager till hårtabHver hårsæk har sin egen livscyklus, der består af vækst, overgangsfasen og hvilefase. 30 000 – 50 000 af vores hårsække er genetisk programmeret til at producere håret hele livet og disse er placeret i nakken og på sidderne af issen.

Der findes flere forskellige forklaringer på hvorfor man taber sit hår, nogle er mere almindelige end andre.

Mandligt arveligt hårtab (Androgen Alopeci) hyppigste årsag

Hårsække på issen kan være mere eller mindre følsomme for dihydrotestosteron (DHT). Dette hormon stammer fra det mandlige kønshormon testosteron. DHT påvirker hårsække og gør at håret ikke vokser lige langt, hårstråene bliver tyndere og færre. Men dette gælder ikke håret i nakken og på siderne som er immunt mod DHT og er genetisk programmeret til at producere hele livet.

Mandligt arveligt hårtab (Androgen Alopeci) hyppigste årsag

Mandigt hårtab (androgen alopeci) kan også plage kvinder

Hårtab hos mænd i den absolutte majoritet er afhængig af arvelige forhold og kaldes mandlig arveligt hårtab (androgen alopeci). Hårtab hos mænd kan begynde allerede i starten af 20’rne og det viser sig gennem at hårgrænsen kravler opad overfor tindinger og giver karakteristiske pletter. På issen opstår der en karakteristisk plet, der bliver større og større.

Også kvinder kan lide af arveligt hårtab, men det er dog mere sjældent end hos mænd. De får gradvis tyndere hår på den forreste del af issen. Det er sjældent at der opstår hårfrie pletter hos kvinder. Lige som hos mænd, bevares håret i en krans rundt om nakken og tindinger. Det er oftest kvinder i overgangsalderen der lider af arveligt hårtab, men også relativt unge kvinder i alderen af 30 kan få problemer med det.

Hyppige årsager til hårtab hos kvinder

Hårtab hos kvinder og mændBort set fra arvelighed, findes der en anden mere diffus type af hårtab hos kvinder, hvor alt hår på hovedet bliver tyndere. Dette hårtab opstår som resultat af jernmangel, næringsproblemer, stress, spiseforstyrrelse og indtagelse p-piller.

Når kvinder taber håret efter forløsningen er det pga. hormoner og det plejer at være midlertidigt.

Ved spiseforstyrrelse lider alt væv med højt stofskifte og dette mærkes mest på håret.

Andre årsager til hårtab hos kvinder og mænd

Nogle sygdomme i hårbunden kan forhindre hårvækst. Her er det tale om alopecia areata (helt skaldede, runde pletter af varierende størrelse og antal, som opstår som resultat af kroppens eget immunforsvar der angriber hårsækceller) og alopecia totalis (opstår når kroppens immunforsvar dræber alt hår på hovedet). Denne sygdom kan have en spontan healing, men den også kan opstå igen efter noget tid.

Der findes også betændelser af forskellig form, som specifikt angriber hårsække (folliculiter). Sebboroiskt eksem og psoriasis kan lede til omfattende hårtab, men healing af hårbunden leder til at håret vokser op igen.

p-piller kan give betydelig hårtab hos nogle kvinderOgså sygdomme i indre organer kan påvirke håret. F.eks. et langsomt stofskifte ved skjoldbruskkirtelsygdomme. Lægemidler kan til en vis grad være årsag til problemer med håret. Kemoterapi gør at man mister håret og en del af p-piller kan give betydelig hårtab hos nogle kvinder.

Ikke helt sundt livsstil som indebærer rygning, dårlige madvaner, fysisk eller psykisk stress, dårlige hårprodukter og hårekstensioner leder oftest til hårtab. Hårvoks bør man helt undgå. Der findes en del vandbasserede voks af god kvalitet, som som regel ikke er skadelige for håret og hårbunden.

« Introduktion til hårtab | Behandlingsalternativer ved hårtab »
Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

Copyright | Sitemap

TIP! Find klinikken for din behandling i klinikregistret TIP! Find klinikk