Placering af brystimplantaterne – over eller under musklen?
Brystimplantater kan placeres enten over eller delvis under/bag brystmusklen. Hvilken metode er bedst er der forskellige meninger om hos både kirurger og patienter. Som det oftest gælder brystforstørrelsesoperationer er beslutningen afhængig af patienternes anatomiske forudsætninger og ønsker, samt kirurgens præferencer.

Billedet viser (a) brystmusklen samt (b) placering af implantat foran musklen og (c) placering bagved musklen
Det kan dog konstateres, at placeringen under musklen er mest almindelig for patienter med en begrænset mængde af eget brystvæv. Denne metode bliver også kaldt for submuskulær eller subpektoral placering.
Den anden mulighed indebærer at brystimplantatet placeres under brystkirtel men oven brystmusklen. Denne metode kaldes for subglandulær eller submammær placering. På denne side kan De læse om forskelle mellem de to placeringsmetoder samt deres fordele og ulemper.
Placering af implantatet under musklen (submuskulært)
Placering under brystmusklen (submuskulært) er den mest anvendte metode for brystforstørrelse hos patienter med meget lidt eller ingen eget brystvæv. Den største fordel med denne placering er at der bliver lagt mere væv mellem brystimplantatet og huden, som giver et mere naturligt udseende. De fleste kirurger er enige om, at for kvinder med lidt brystvæv, giver placeringen bag musklen det mest naturlige resultat.
En del kirurger er også enige om at denne metode medfører færre infektioner, eftersom bakterier ikke kan nå brystimplantaterne via mælkegangerne. Der findes også dem, der argumenterer for at risiko for kapselkontraktur (arvæv som dannes rundt om implantatet) er mindre eftersom brystmusklens bevægelser masserer implantatet.
Ulempe ved placeringen under/bag brystmusklen
Placeringen under brystmusklen har visse ulemper, de fleste forekommer dog ved tilfældigheder. Ubehaget efter brystoperationen er større, lige som brysterne hæver mere, da den store brystmuskel skal løsnes fra sin faste position.
De kan også opleve at brystet ændrer sin form eller placering (distortion) når De f.eks. træner, gør vise bevægelser med armene eller ligger i solen. I disse tilfælde kan huden fremstå som bølgeformet/ujævnt i nogle områder. I visse tilfælde kan brystets form og konturer påvirkes til en vis del af brystmusklens belastning. Dette kaldes for muskelpåvirkning.
Risiko for ”bottom out”
Hvis den vævslomme i hvilken implantatet skal placeres, bliver udformet forkert, opstår der risiko for at brystmusklen presser implantatet ned. Denne tilstand bliver kaldt for ”bottom out” og gør at brystet får en unaturlig fyldighed i underkanterne, som får brystvorten til at pege opad.
Større risiko for implantatskader
Der findes forskning som tyder på at risiko for implantatskader (rupturer) er lidt højre ved placeringen under musklen. Ifølge FDA er risiko for rotation hos anatomiske brystimplantater større ved denne type placering. I begge tilfælde skyldes dette brystmusklens rørelse, der påvirker implantatet.
Placering af brystimplantater over musklen
Fordelen ved at placere brystimplantater over brystmusklen ligger i, at man oplever mindre ubehag efter operationen, mindre hævelse og risikoen for at brystimplantatet ændrer position når man træner overkroppen eller løfter armene over hovedet mindskes. Metoden giver også mulighed for at placere større implantater.
Naturligt eller provokerende look
De fleste kirurger er enige om at patienter, der har en vis mængde af eget brystvæv vil få det mest naturlige udseende af sine bryster hvis implantatet placeres foran brystmusklen (ved anvendelse af silikoneimplantater). Samtidig kan man opnå mere fyldighed og markeret form af brystet ved denne placering. For kvinder der foretrækker en lidt mere provokerende look, kan placeringen oven musklen gøre implantatet mere synligt og mærkbart.
Bedre resultat ved hængende bryst
Mange kirurger anser placeringen over brystmusklen som værende den bedste metode for brystforstørrelse til patienter med tilbøjelighed til hængende bryster. Dette forklares med at brystvævet kan blive mere løst og hængende med tiden, som ikke i lige så stor grad er tilfældet for brystmusklen. Hvis man placerer brystimplantatet bagved musklen, findes der risiko for at den vil ligge for højt i forhold til resten af brystvævet. Dette kan give et unaturlig udseende af brystet, hvor brystvævet ses som hængende fra den faste overdel af implantatet.
Ulemper ved at placere brystimplantatet over musklen
Ifølge nogle kirurger består ulempen, ved at placere implantatet over musklen, i at brystet får ikke meget støtte fra kroppen. Dette kan lede til at brystet vil begynde at hænge på et tidligere stadium end hvis implantatet placeres bagved. Samtidig øges risikoen for at implantaternes ydre konturer bliver synlige, især hos patienter med lidt af deres eget brystvæv. Dette skyldes at implantatet bliver placeret tættere på huden. Der findes en forbindelse mellem tracktion rippling (mere information under risici og komplikationer) og placering over brystmusklen.