Brystimplantaternes ydre skal – glat eller nopret?

Alle brystimplantater har en skal lavet af silikone. Overfladen på denne skal kan dog variere mellem to egenskaber. Implantatet kan have en hel glat overflade eller den kan være tekstureret (ru, nopret) på overfladen. Saltvandsimplantater sælges næsten altid med glat skal, mens silikoneimplantater findes både med glat og tekstureret skal.

Nopret brystimplantater er mest brugte

Brystimplantaternes ydre skal – glat eller nopretOplysninger som de to største implantats leverandører Mentor og Allergan angiver, viser at den absolutte majoritet af silikoneimplantater som anvendes for brystforstørrelse i dag, har nopret (tekstureret) skal. Dette begynder dog at vende til fordel af implantater med glat overflade. Leverandører mener, at det kan skyldes faktum, at brystimplantater med glat overflade er blevet forbedret og har fået en tættere overflade.

Overfladen egenskaber og komplikationer

Svært at bevise noprete overfladens funktionDen noprete overflade blev udviklet for at påvirke kroppens restituerings proces og mindske risiko for kapselkontraktur, der forekommer som følge af kroppens reaktion på fremmed legeme. Dette foregår når kroppen opdager fremmed substans, opbygger en ndkapsling af bindevæv (arvæv). Dette sker gennem at en kapsel af arvævet bygges omkring brystimplantaterne. I nogle tilfælde bliver disse kapsler af arvæv rigtig hårde og smertefulde – en tilstand som kaldes for kapselkontraktur, og som er den mest forekomne komplikation ved brystforstørrelse.

Svært at bevise noprete overfladens funktion

Det har været svært at bevise, at den teksturerede overflade har en effekt mod kapselkontraktur og selv de mest erfarne kirurger kan ikke enes om hvorvidt en nopret (tekstureret) skal er bedre end en glat. Den teksturerede overflade har dog bevist, at den kan reducere risikoen for rotation af implantatet. Dette er vigtigt ved anvendelse af anatomiske implantater, som har en top og en bund, men det spiller ingen rolle ved anvendelse af runde implantater.

Potentielle ulemper ved noprete brystimplantater

Den fordel som de noprete brystimplantater har, har, i følge nogle kirurger, vist sig at kunne anses som værende en ulempe. Dette skyldes, at den teksturerede overflade, i følge dem, medfører risiko for synlige ujævnhæder (traction rippling) hvilket er en af de mest Potentielle ulemper ved noprete brystimplantateralmindelige årsager til at patienterne er utilfredse efter en brystoperation. Traction rippling opstår når vævet (ofte ovenfor) implantatet vokser fast ind i den noprete overflade. Når, efter noget tid, implantater synker ned, opstår der et træk i huden, som giver brystet et rynket udseende.

Andre kirurger mener, at det ikke er helt rigtigt og at rynkerne opstår som følge af at implantatet rynker og at huden følger dens rynkedannelse. Dette viser sig som ujævnheder i huden (rippling) og bliver yderst synligt når patienten bukker sig fremad. Man mener at rippling problematikken først startede at være væsentlig når interessen for større implantater voksede, da større implantater er mere tilbøjelig til at rynke.

Der er også kirurger der mener at rippling oftest forekommer, når den vævslomme der skal rumme implantatet ikke bliver gjort stor nok, således at implantatet ikke udfoldes helt i den. Dette kan lede til rippling.

Teksturerede brystimplantater er dyrere end glatte

Nogle kirurger mener at den manglende videnskabelige bekræftelse på at tekstureret overflade mindsker kapselfrekvensen, samt høje pris for denne type implantater og risiko for rippling, alt taler for anvendelse af implantater med glat skal.

De skal være opmærksom på, at ovennævnte ræsonnement kun er gyldig ved anvendelse af runde implantater. Anatomiske implantater har altid enten tekstureret eller mikrotekstureret skal, da de skal vokse ind i bestemt position for at give et godt resultat.

« Brystimplantaternes profil | Valg af størrelse på brystimplantater »
Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

Copyright | Sitemap

TIP! Find klinikken for din behandling i klinikregistret TIP! Find klinikk