Brystimplantaternes form – runde eller anatomiske?
De implantater som anvendes ved brystforstørrelse kan udover forskelle i fyldmateriallet som blev beskrevet i foregående artikel, også variere i deres form.
De mest anvendte former for brystimplantater er runde og dråbeformet (også kaldes for anatomisk). Hvilken implantatform giver bedste resultater er afhængig af hvor meget eget brystvæv, som kan dække implantatet, patienten har.
Runde brystimplantater er mere populære end anatomiske
Baseret på information givet af de to største leverandører av brystimplantater, Mentor og Allergan (tidligere Inamed), ligger salget af runde brystimplantater på ca. 70 % og anatomiske på ca. 30 % af det samlede salg i Norden.
Runde brystimplantater
Runde brystimplantater er formet som en rund bule. Denne implantatform egner sig til de fleste patienter og findes i stort antal af variationer. De kan være fyldte med saltvandsopløsning eller silikone, have en glat eller nopret overflade og komme i et stort antal størrelsesvariationer. Udover det, er de billigere end de anatomiske implantater og er forbundet med færre komplikationer, da der ikke kan opstå problemer med rotationen.
Anatomiske (dråbeformede) brystimplantater
Anatomiske brystimplantater adskiller sig fra de runde ved at de har formen af et naturligt bryst. Det vil sige, at de er mere aflange i sin form og har mere fyldning i bunden. På denne måde skaber implantatet et mere naturligt udseende af brystet. De anatomiske implantater blev i den første omgang skabt for at rekonstruere og opbygge brystet, som har mistet sit udseende efter en skade eller som følge af en sygdom eller ulykke.
Er skabt for brystrekonstruktion
Anatomiske implantater blev designet for anvendelse ved brystrekonstruktioner hos kvinder der har mistet et bryst. Det blev dog hurtigt opdaget, at disse implantater havde egenskaber, der var anvendelige også indenfor æstetisk kirurgi. Her er der tale om patienter, der har lidt eller næsten intet naturligt brystvæv. Ræsonnement for anvendelse af anatomiske brystimplantater ved disse operationer er, at en sådan brystforstørrelse ikke skiller sig meget fra en brystrekonstruktion. I begge tilfælde går operationen ud på at skabe, eller opbygge et bryst. Det er lige præcis med dette formål de anatomiske brystimplantater blev udviklet.
Flere valgmuligheder
En fordel som både plastikkirurger og patienter finder hos de anatomiske implantater er at de kan variere i tre forskellige dimensioner – bredden, højden og projektion, det vil sige hvor meget implantatet står frem fra kroppen. Dette gør disse implantater særlig anvendelige i de tilfælde hvor man i samarbejde med en brystforstørrelse også vil balancere størrelsen og forskelligheden i form mellem brysterne. Denne implantats type sigter mod et større marked, hvor kunder begynder at efterspøge et, så naturligt resultat som muligt.
Valget mellem anatomiske eller runde brystimplantater
Eftersom et anatomisk brystimplantat har en mere naturlig form end et rundt implantat, kan det synes logisk at sådan et implantat også burde give de bedste og mest naturlige resultater. Men så enkelt er det dog ikke. Anatomiske implantater har sine specifikke ulemper og til disse hører der blandt andet, at de er dyrere end de runde.
Risiko for rotation
På grund af deres asymmetriske form, opstår der langt større komplikationer hvis anatomiske brystimplantater roterer. Hvis dette finder sted, får brystet et unaturligt udseende, der skal korrigeres gennem yderligere kirurgiske indgreb. Risiko for rotation forbindes med hvordan vævslommen for implantatet udformes under brystoperationen.
For at mindske risikoen for rotation, bliver de anatomiske brystimplantater kun lavet med nopret (sandpapirslignende) overflade. Dette er for at de skal vokse fast i og fikseres af det omgivende væv og indebærer visse begrænsninger for patienternes og kirurgernes valgmuligheder.
Nogle argumenter mod anvendelse af anatomiske brystimplantater
Udover risikoen for rotation, mener nogle plastikkirurger at det ikke spiller nogen rolle om man anvender runde eller dråbeformede implantater, da alle brystimplantater uanset startformen bliver runde som resultat af healingprocessen i brystet. Derfor giver de anatomiske implantater, ifølge dem, ikke et anderledes resultat på længere sigt. Andre mener, at et rundt implantat får anatomisk form når patienten befinder sig i oprejst position, da indholdet synker ned mod bunden og når patienten ligger nede, vil de runde implantater give et mere naturligt udseende end de anatomiske.
Hvilken implantatform skal man så vælge?
Hvis man skal forsøge at sammenkoble de forskellige meninger mange kirurger har, kan man komme med den konklusion, at de fleste patienter kan opnå meget gode resultater med runde brystimplantater. Men der er også andre patienter, især kvinder med en lille mængde naturligt brystvæv, som får de bedste resultater med anatomiske implantater. Det handler frem for alt om patientens unikke anatomiske forudsætninger og ønsker.