De forskellige metoder for fedtsugning

En fedtsugning går ud på permanent at fjerne fedtdepoter, som ligger mellem huden og muskulaturen. Indgrebet udføres med en hulet kirurgisk sonde, som bliver ført ind gennem et lille hul i huden og bliver ført frem og tilbage gennem fedtvævet. Sonden er koblet til en vakuumslange vha. hvilken fedtet kan blive suget ud.

De forskellige metoder for fedtsugning

Den kirurgiske udfordring ved alle fedtsugninger er:

  • At fjerne rette mængde fedt
  • At begrænse skader på omgivende væv, som blodkar og bindevæv
  • At holde patientens væskebalance på et jævnt niveau
  • At mindske patientens ubehag både under og efter fedtsugningen

For at opfylde alle disse kriterier, blev der udviklet et stort antal forskellige metoder og teknikker siden 1970-tallet. I dag er fedtsugningen både enklere, mere sikker, hurtigere og mere effektiv.

Alle de forskellige metoder som er tilgængelige i dag kan deles op i to hovedteknikker. Disse teknikker adskiller sig fra hinanden i måden fedtet bliver brudt ned på, før dens fjernelse. I den første, og mest udbredte metode, bliver det gjort mekanisk, med fysisk kraft, og i den anden og nyere metode, anvendes der højfrekvens energi for at bryde fedtet ned inden dets fjernelse.

Traditionelle metoder for fedtsugning

Den mest anvendte metode for fedtsugning er en såkaldt våd fedtsugning (eng. Wet liposuction eller tumescent liposuction). Den indebærer at en blanding af saltvand, bedøvelsesmiddel og adrenalin, indsprøjtes i det væv som skal fedtsuges, for at præparere vævet, begrænse væsketab og mindske blødning. Derefter bliver et smalt metalrør (sonde) ført ind under huden, hvor det bliver bevæget frem og tilbage gennem fedtvævet for at nedbryde det og samtidig vha. vakuumsuger, fjerne fedtcellerne.

Traditionelle metoder for fedtsugningI nogle tilfælde bliver en motordrevet sonde anvendt for at lette det mekaniske arbejde som kirurgen skal udføre. Denne metode hedder PAL på engelsk – Power Assisted Liposuction.

Den næst mest anvendte metode for fedtsugning er fedtsugning vha. ultralyd. Denne metode er baseret på at der bliver ført en sonde ind, som med ultralydbølger bryder fedtcellerne ned inden de suges ud.

Læs mere om fedtsugning med traditionel metode »

Nye metoder for fedtsugning

Med den traditionelle metode for fedtsugning kan man effektivt fjerne lokale fedtdepoter. Men metodens teknik har dog nogle ulemper. Til de mest forekommende af disse hører der slap hud og ubekvem postoperativ periode, samt at indgrebet skal udføres under narkose.

Der findes nu flere forskellige metoder for fedtsugningen på markedet og disse kombinerer fordelene af den traditionelle fedtsugning samtidig med at de retter sig efter at minimere de negative effekter den traditionelle fedtsugning er forbundet med. De nye metoder går ud på at nedbryde fedtet vha. varmeenergi før det bliver suget ud. Derfor bliver disse metoder kald for EAL- Energy Assisted Liposuction på det internationale marked.

Den mest kendte af de nye metoder er en såkaldt laserfedtsugning (eng. LAL – Laser Assisted Liposuction) og den nyeste metode kaldes for radiofrekvensfedtsugning (eng. RFAL – Radio Frequency Assisted Liposuction).

Ved både laserfedtsugning og fedtsugning med radiobølger (radiofrekvensfedtsugning), bliver fedtet først bearbejdet med højfrekvens energi, så at det smelter før det suges ud. På denne måde kræves der mindre fysisk kraft for at bryde fedtvæv ned, samtidig med at den højfrekvente energi giver en hudopstrammende effekt.

Læs mere om laser fedtsugning (fedtsugning med laser) »

Læs mere om radiofrekvensfedtsugning (fedtsugning med radiobølger) »

Alternativ til fedtsugning

Alternativ til fedtsugningDer findes tre alternative til fedtsugning. Det første alternativ er at forandre spisevaner, motion og at fremhæve sine gode side vha. tøj/makeup og accept af sin krop og sit udseende. Selv om helsekost og motion kan kræve længere tid og større viljestyrke end hurtig fedtsugning, vil både motion og helsekost påvirke hele kroppen på en god måde.

Det andet alternativ til fedtsugning kan være andre plastikkirurgiske indgreb, f.eks. maveplastik, som egner sig til de patienter, der udover overflødigt fedt på maven, har en hud der har mistet elasticitet. I stedet for fjernelse af fedtvævet under hagen, kan ansigtsløftning i visse tilfælde give bedre resultater, som oven i købet opstrammer huden og løfter ansigtets nedre del op. Problemet med forstørret brystkirtelvæv hos nogle mænd kan løses ved en brystformindskelse i stedet for fedtsugning.

Den tredje mulige alternative behandling, egner sig for den som synes at en fedtsugning er et alt for stort eller bekostelig indgreb. For disse personer findes der alternative behandlingsformer, som selv om de ikke er lige så pålidelige, har dokumenteret effekt. Nogle af disse metoder er Lipolys, Mesoterapi og LPG Endermologi.

« Introduktion til fedtsugning | Fedtsugning med traditionel metode »
Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

Copyright | Sitemap

TIP! Find klinikken for din behandling i klinikregistret TIP! Find klinikk