Sådan foregår en hårtransplantation

Hvis De vil bestemme Dem for at gennemføre en hårtransplantation skal De til konsultation hos en klinik. De vil finde tilgængelige klinikker i vores klinikregister for hårtab ».

Målet med Deres konsultations besøg er, at lade specialisten bedømme Deres forudsætninger og derefter tale med ham eller hende om Deres ønsker og hvad det er muligt at opnå vha. hårtransplantation.

Sådan foregår en hårtransplantationKonsultationsbesøget tager ca. en halv time og De vil få at vide hvad kirurgen tror De kan forvente af et resultat, hvordan indgrebet vil blive udført, hvad det vil koste og hvordan De skal forberede Dem.

De kan vælge at booke tid for Deres hårtransplantation i forbindelse med Deres konsultationsbesøg men dette ikke er et krav. Nogle gange kan det være godt at tage sig tid til overvejelser.

Ventetiden på en konsultation kan variere mellem 1 – 4 uger. Hvis De efter Deres besøg har besluttet Dem for at gennemgå en hårtransplantation, er ventetiden på operationen ca. 3 – 6 uger afhængig af klinikkens belastning.

Operationsforløb ved hårtransplantation

Forskellige klinikker har udviklet forskellige rutiner for lige præcis dette type indgreb og derfor skal operationsforløbet som er beskrevet på denne side ikke tages alt for bogstaveligt. Dette vil dog give et godt billede af hvad indgrebet generelt indebærer.

Hårtransplantation med STRIP – metode

Videre følger en beskrivelse af hvordan en hårtransplantation med STRIP metode bliver udført. Moderne metoder, som findes på markedet i dag, gør det muligt at udføre indgrebet på ca. 6 – 12 timer og patienten kan forlade klinikken samme dag.

Der findes klinikker, der har som rutine, at lade patienten blive på klinikken til dagen efter. Dette gøres for at bl.a. mindske risikoen for, at patienten kører bil under påvirkning af lægemidler, som bliver givet i løbet af dagen.

Hårtransplantation udføres i lokalbedøvelse og de fleste patienter bliver overrasket over hvor lidt smerte de føler under indgrebet. Mange patienter sover, læser eller ser fjernsyn mens indgrebet er i gang.

Trinvis beskrivelse af operationsforløb med STRIP – metode

 1. Patienten ankommer til klinikken og forberedes til indgrebet, som indebærer at hårsække og hårsæksgrupper af hår fra nakken, som er genetisk programmerede til at vokse i løbet af hele livet, skal flyttes til de skaldede områder på issen.
 2. Trinvis beskrivelse af operationsforløb med STRIP – metodePatienten sætter sig i en bekvem stol og donationsområdet i nakken forberedes ved at håret og hudstrimler på donator trimmes og øvrigt hår fastgøres på den måde så at det ikke er i vejen for kirurgen. Når donationsområde er forberedt gives lokalbedøvelse som virker efter ca. 15 minutter. Visse klinikker anvender kraftig sedativ medicin (der giver tilstand tæt på søvn, men som ikke er narkose). Denne medicin et valiumlignende stof, der sprøjtes direkte inde i blodet for at minimere patientens ubehag i denne situation.
 3. Donatorsvævet i form af ca. 10 – 20 mm bred og 10 – 25 cm lang hudstrimmel, indeholder ca. 1000 – 2500 hårsæksgrupper der fjernes med skalpel og såret trækkes sammen og sammensluttes med sting. Det bundne hår ovenfor donationsområdet slippes løs og kammes over sting som på den måde bliver fuldstændig dækket.
 4. HårtransplantatFra hudstrimlen tages der, vha. præcisionsudstyr og mikroskop enkelte hårsække/hårsæksgrupper og forberedes for transplantation til modtagelsesområdet på issen. I tiden fra håret er taget fra donationsområdet og til indsættelse, føres implantatet i en speciel opløsning, som beskytter det mod påvirkning udefra.
 5. Modtagelsesområdet forberedes og lokalbedøves. Intet af det hår der findes i modtagelsesområdet behøver at blive trimmet, men det er altid en fordel hvis patienten kan gå med til at barbere dette område.
 6. Små huller som skal rumme de nye hårsække bliver lavet i modtagelsesområdet vha. et nålelignende værktøj. Hullerne placeres uregelmæssigt og deres placering tilpasses naturlige vinkler håret vokser i. En del klinikker anvender ”stick-and-place”, som indebærer at man både laver huller og placerer håret ind i dem samtidig. Andre klinikker vælger at først lave huller over hele eller nogle dele af modtagelsesområder før hårsække bliver placeret ind i dem.
 7. Enkelte hårsække eller hårsæksgrupper placeres hver for sig i hulerne i modtagelsesområdet. Hårsække/hårsæksgrupper på 1 -2 hår placeres længst fremme på issen og skaber den nye hårlinje. Hårsæksgrupper på 2 – 4 hårstrå placeres længere oppe på issen. Dette gøres for at bedst muligt efterligne udseende af den naturlige hårvækst.

Efter hårtransplantation har patienten hundredvis af små stikhullerEfter hårtransplantation har patienten hundredvis af små stikhuller (0,6 – 1 mm) som indeholder levedygtige hårsække fra hvilke der stikker små korte hår ud.

De små stikhuller healer hurtigt og efter ca. to uger kan man ikke mærke små sår i hovedbunden eller anden form for rødlighed. Man healer dog forskelligt og personer med meget følsom hud kan gå længere med rødlighed i hovedbunden.

Hårtransplantation med FUE (FUT)-metoden

Hårtransplantation med FUE (FUT)-metodenFUE metoden adskiller sig fra STRIP i måden transplantations hår bliver taget fra donationsområde. Selve indsættelses metode er ens i begge former for hårtransplantation.

Hårtransplantation udføres i lokalbedøvelse og de fleste patienter bliver overraskede over hvor lidt smerte/ubehag de oplever under indgrebet. Mange patienter sover, læser eller ser fjernsynet mens deres hårtransplantation finder sted.

Trinvis beskrivelse af en hårtransplantation med FUE (FUT) – metode:

 1. Patienten ankommer til klinikken og forberedes til indgrebet som indebærer at hårsække og hårsæksgrupper af hår fra nakken, som er genetisk programmerede til at vokse hele livet, skal flyttes til de skaldede områder på issen.
 2. Patienten lægger sig på et operationsbord og donationsområdet i nakken lokalbedøves. Nogle klinikker vælger dog at give patienter en kraftig sedativ medicin Dormicum, som sprøjtes direkte ind i blodet. Selv om lokalbedøvelsen kan være smertefuld, leder bedøvelsen til at patienten, som regel ikke kan huske dette.
 3. Hårsæksgrupper fra donationsområdet plukkes ud manuelt en efter en vha. en speciel nål.Hårsæksgrupper fra donationsområdet plukkes ud manuelt en efter en vha. en speciel nål. Hvert taget hårsagsgruppe er omgivet af en cylinderformet vævstube med omkredset på ca. 0,6 – 1 mm. I tiden mellem plukning og indsætning, bliver hårimplantater opbevaret i en speciel løsning, som beskytter dem mod ydre påvirkning.
 4. Modtagelsesområdet forberedes og lokalbedøves. Håret i modtagelsesområdet behøver ikke at blive trimmet, men mange patienter vælger at gøre det alligevel da donationsområdet bliver barberet.
 5. Små huller som skal rumme de nye hårsække Små huller som skal rumme de nye hårsække bliver lavet i modtagelsesområdet vha. et nålelignende værktøj. Hullerne placeres uregelmæssigt og deres placering tilpasses naturlige vinkler håret vokser i.
 6. Enkelte hårsække eller hårsæksgrupper placeres hver for sig i hulerne i modtagelsesområdet. Hårsække/hårsæksgrupper på 1 -2 hår placeres længst fremme på issen og skaber den nye hårlinie. Hårsæksgrupper på 2 – 4 hårstrå placeres længere oppe på issen. Dette gøres for at bedst muligt efterligne udseende af det naturlige hårvækst.

Efter hårtransplantation har patienten hundredvis af små stikhuller (0,6 – 1 mm) som indeholder levedygtige hårsække fra hvilke der stikker små korte hår ud.

FUE Hårtransplantation

1. Donorområdet efter indsamling af implantater med FUE 2. Donorområdet én uge efter indgrebet 3. Transplantatet 4. Modtagerområdet én uge efter operationen

De små stikhuller healer hurtigt og efter ca. to uger kan man hverken mærke små sår i hovedbunden eller anden form for rødlighed. De små huller i donationsområdet forsvinder lige så hurtigt.

« Metoder for hårtransplantation | Tiden efter en hårtransplantation »
Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

Copyright | Sitemap

TIP! Find klinikken for din behandling i klinikregistret TIP! Find klinikk