Sådan foregår en næsekorrektion (næseoperation)

Selve udførslen af næsekorrektionen kan, som i de fleste tilfælde af andre plastikkirurgiske indgreb, deles i tre trin. Første trin er forberedelse til operationen, næste trin er selve operationen og tredje trin er restitutionsperioden efter næsekorrektionen. Denne side beskriver de to første af ovennævnte trin.
Vær tydelig med Deres kirurg

Forberedelse for næsekorrektion

Når De har besluttet Dem for at gennemgå en næsekorrektion, skal De som det første booke tid hos en plastikkirurg. På siden om at vælge plastikkirurg » kan De læse mere om det.

Vær tydelig med Deres kirurg

En god kommunikation mellem plastikkirurgen og patienten er meget vigtig indenfor næsekorrektion. Ved en indledende konsultation vil Deres kirurg spørge Dem om hvordan De vil have Deres næse skal se ud (medbring gerne et billede), han/hun vil vurdere Deres næse, Deres ansigtets form og proportioner og diskutere muligheder med Dem.

Plastikkirurgen vil forklare hvilke faktorer kan påvirke Deres næseplastik og resultatet af operationen. Til disse faktorer hører næsebenets struktur, næsebrusks udformning, Deres ansigtsform, hudens elasticitet, Deres alder og Deres forventninger.

Det er meget vigtigt at De taler med Deres kirurg om forandringer De ønsker at opnå gennem næseplastik og lytter til hvad kirurgen har at sige om Deres muligheder baseret på Deres unikke anatomiske forudsætninger. I to skal være helt enige om hvilke mål der skal opnås med Deres næseplastik. Det er derfor meget normalt, at en plastikkirurg møder sin patient flere gange før næsekorrektionen.

Det sker tit, at plastikkirurgen anbefaler en hagekirurgi, som en komplementerende eller erstattende operation for næsekorrektion. Dette skyldes det, det balancen mellem hagen og næsen har en afgørende betydning for hvordan næsens størrelse bliver opfattet.

En næsekorrektion kan påvirke vejrtrækningsbaner, så hvis De har problemer med dem i forvejen, skal De beskrive disse for Deres kirurg. I dette tilfælde kan Deres plastikkirurg anbefale at de får konsultation hos en ØNH- specialist inden indgrebet.

Beskriv nøje Deres helbredstilstand og Deres forventninger

Fortæl gerne til Deres kirurg om De har gennemgået en tidligere næseoperation eller har skadet næsen, selv om det var flere år siden. De skal også huske at informere Deres kirurg om Deres allergier, hvis De har nogen, om De ryger, tager medicin, kosttilskud eller andre præparater.

De skal være ærlig når De beskriver Deres forventninger til kirurgen og skal kræve ærlighed fra Deres kirurg i hans eller hendes beskrivelser af begrænsninger og risici, som operationen indebærer.

Forberedelser indenfor en næsekorrektion

Forberedelser indenfor en næsekorrektionFør en plastikoperation vil De altid få nøjagtig vejledning og instruktion om hvordan De skal forberede Dem. Dette gælder også en næsekorrektion, og instruktionerne inkluderer information om hvad De skal spise og drikke, regler for rygning, anvendelse af vitaminer, mediciner og andre præparater.

Til forberedelse hører der også en såkaldt pre-operativ vask, som skal mindske risiko for infektioner. De skal vaske Dem to gange dagen før næseoperationen og anvende en speciel vaskesæbe (Hebiscrub eller Decutan). På operationsdagen om morgen, skal De gentage proceduren.

Gennem at følge nøje de instruktioner Deres kirurg giver Dem, vil De sikre Dem de bedste forudsætninger for et vellykket resultat af Deres næseplastik.

Som en del af Deres forberedelse, skal De sørge for at der vil komme nogen og hente Dem efter operationen og at nogen vil hjælpe Dem i løbet af næste par dage efter at De kommer hjem.

Operationsforløb ved næsekorrektion

Gennemførelse af næsekorrektionNår De ankommer til klinikken på operationsdagen, bliver De taget imod og skrevet ind. Når De har skiftet tøj til operationsklæder, vil De møde Deres plastikkirurg. Han eller hun vil endnu en gang gennemgå forløbet af Deres operation, svare på spørgsmål, og vil fotografere Deres næse fra forskellige vinkler, hvis dette ikke er blevet gjort tidligere. Efter mødet, vil De blive flyttet til operationslokalet.

I operationslokalet bliver overvågningsudstyr tilsluttet og De vil få bedøvelse. Næsekorrektionen bliver normalt udført ved lokalbedøvelse i kombination med beroligende medicin eller let narkose.

Operationsforløb ved næsekorrektion

Ved en næseplastik forandres a. næseben, b. næsebrusk og c. blødt væv

Når bedøvelsen har taget til vil operationen begynde. Som det blev nævnt tidligere, består næsen af næsebenet og næsebrusk, der giver den dens struktur. Denne struktur er dækket af et tyndt hudlag. En næsekorrektion går ud på at løfte huden op, forandre formen på næsebenet og brusken og derefter tilpasse huden og sætte den på plads.

Nogle klinikker vælger at dele næseoperationen op i to kategorier, en lille og en stor næsekorrektion. Ved en lille næsekorrektion bliver kun bruskdelen og andre bløde dele opereret, mens ved en stor næseplastik bliver både næsebenet og næsebrusken berørt. En lille næsekorrektion bliver typisk udført under lokalbedøvelse med let narkose, men den store næsekorrektion kræver en fuld narkose.

Selv om det kan lyde enkelt, er næsekorrektion et kompliceret indgreb, der kræver professionel færdighed hos kirurgen. Han eller hun skal også være i stand til at vurdere hvor meget af det bløde væv der er nødvendigt at fjerne under operationen. Udgangspunktet for kirurgen bør være at det er bedre at fjerne for lidt af brusken og bagefter gennemføre en omoperation, end at fjerne for meget og blive nødt til at genopbygge næsen med brusk- og benimplantat, som er meget mere kompliceret, set fra medicinsk synsvinkel.

Alt afhængig af operationens omfang og hvad som skal korrigeres i næsen, tager næsekorrektionen mellem 1 – 3 timer. Typiske grunde til indgrebet kan være formindskelse af næsespidsen, eller dens afrunding, fjernelse af pukkel på næseryggen, formindskelse af hele næsen, generel rettelse af ujævnheder i formen, eller korrektion af næseskillevægen.

Operation og snit ved næsekorrektion

Snitflade ved en næsekorrektion er a. inde i næsen og ved åben metode b. mellem næseborene

Under operationen bliver huden løsnet fra næsens underliggende struktur af brusk og ben. Normalt set bliver snittet lagt inde i næsen, som resulterer i, at der ikke vil blive dannet synlige ar. Nogle kirurger foretrækker dog (ved komplicerede og krævende indgreb) en såkaldt åben næsekorrektion. Ved en åben næseplastik bliver snittet også lagt i den smalleste del af huden mellem næseborene.

Når snittet bliver lagt, adskiller kirurgen næsens bløde dele (hud, underhud og fedtvæv) fra de underliggende strukturer, som består af ben og brusk. Derefter bliver disse formet som ønsket. I de tilfælde hvor næsen skal opbygges, bliver der brugt kunstige materialer, eller egen ben- og bruskvæv som kan tages fra forskellige deler af kroppen. Når formgivningen er færdig, sættes bløde dele over den nye underliggende struktur og syes sammen.

Efter næseoperationen bliver næsen fikseret af gips, som fastsættes på huden vha. plaster. Gipsen bliver byttet eller taget af ca. én uge efter, normalt sammen med at sting også bliver fjernet. Nogle gange kan en støttende gipsbandage blive lagt på i yderlige 1-2 uger. De fleste kirurger anbefaler at man bruger plaster i noget tid for at mindske hævelse. I nogle tilfælde bliver der også anvendt en støttebandage i alt fra et døgn og op til én uge.

« Introduktion til næsekorrektionTiden efter næsekorrektion »
Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

Copyright | Sitemap

TIP! Find klinikken for din behandling i klinikregistret TIP! Find klinikk