Radiofrekvensfedtsugning (BodyTite)
Den allerseneste metode for fedtsugning som blev udviklet er en såkaldt radiofrekvensfedtsugning, som også er kendt som fedtsugning med radiobølger (radiobølgefedtsugning) eller BodyTite som teknikken også hedder.
Radiofrekvensfedtsugning indebærer at man vha. præcisionsreguleret varmeenergi, der bliver frigivet af radiobølger bearbejder (smelter) fedtcellerne samtidig med at de bliver suget ud. Desuden provokerer radiobølgeenergi nydannelse af kollagentråde i underhuden som giver en hudopstammende effekt.
Gennem teknikken for radiofrekvensfedtsugning lykkedes det at kombinere fordele med traditionel fedtsugning og laserfedtsugning, som giver mulighed for relativt store fedtsugninger med mindre risici, samt enklere behandling og lettere postoperativ periode. Samtidig kan man opnå en betydelig hudopstrammende effekt i det behandlende område.
Sådan fungerer radiofrekvensfedtsugning (Body Tite)
Ved radiofrekvensfedtsugning (Body Tite) en smal hul sonde, der er forsynet med en radiobølgegenererende elektrode, bliver ført ind i fedtlaget under huden, hvor den afgiver varmeenergi ind i fedtet og underhudsvævet. På ydersiden anvendes der en anden elektrode som hjælper med at styre energi opad og ind i underhuden, samtidig med at den måler temperaturen på hudens overflade. Den smalle sonde og varmeenergi påvirker væv på forskellige måder.
Fedtreduktion ved radiofrekvensfedtsugning
Når radiobølger rammer fedtcellerne, afgives varmen inde i fedtlaget og fedtcellerne ”smelter” til en olie-lignende væske. Eftersom sonden fungerer som både energifrigivende og som sugesonde, bliver den koblet til en vakuumsuger, og det gør at fedtet kan smeltes og suges ud på samme tid. Dette sparer både tid og skader på væv.
Energien som afgives fra den indre sonde, strømmer til den ydre elektrode hvilket kontrollerer og retter energien fra fedtvævet og op til underhuden. Den ydre elektrode fungerer samtidig som et termometer, som nøje måler temperaturen i vævet. Hvis temperaturen nærmer sig et skadeligt niveau, bliver forsyningen af energien afbrudt automatisk med det samme. Denne funktion gør det muligt for behandleren at anvende den mest optimale temperatur under hele behandlingen.
Behandleren kan derudover holde afstanden mellem den indre sonde og den ydre elektrode (5 – 50 mm), som øger præcision og sikkerheden af behandlingen.
Til forskel fra laserfedtsugning kan man ved radiofrekvensfedtsugning fjerne næsten lige så store mængder fedt som ved fedtsugning med traditionelle metoder. Radiobølger, lige som laserlys, koagulerer (sammenslutter) blodkar, og dette mindsker hævelser og blå mærker, som forekommer af blødninger under huden.
Hudopstramning ved radiofrekvensfedtsugning
Radiobølgeteknologien som anvendes ved radiofrekvensfedtsugning anvendes også separat for hudopstramning, såkaldt skin tightening. Grunden til dette ligger i, at behandleren med en stor præcision kan dirigere en vis mængde varmeenergi ind i huden og på denne måde fremkalde en ønsket vævsskade. Gennem at forårsage sådan en skade, provokerer man kroppens egen healingsproces, som gør at der bliver dannet flere kollagentråde i underhuden som får huden til at trække sig sammen og dette giver en opstrammende effekt.
Gennem at i forbindelse med en radiofrekvensfedtsugning stimulere/provokere underhuden til nydannelse af kollagen, kan man også opnå en betydelig hudopstramning, som ikke er muligt ved en traditionel fedtsugning.
Hudopstrammende effekt gør at selv områder med slap hud eller patienter som lider af dette, kan behandles. Man kan samtidig fjerne større mængder af fedt i områder, hvor man tidligere skulle begrænse sig af hensyn til risiko for slap hud. Dette gør at flere patienter kan få foretaget en fedtsugning, samtidig med at flere områder kan behandles, som optimerer behandlingsresultatet.
Selv områder med cellulitis kan behandles vha. radiobølger og det kan give godt resultat på området, takket være radiobølgernes opstrammende effekt. Disse områder kan ikke behandles med traditionel fedtsugning.
Mange kirurger udfører også en radiofrekvensfedtsugning i kombination med den traditionelle fedtsugning for at opnå bedre hudopstrammende effekt eller som en ”touch up” behandling for patienter som vil forbedre resultater af tidligere fedtsugning.
Fordele og ulemper med radiofrekvensfedtsugning (Body Tite)
En radiofrekvensfedtsugning (Body Tite) har flere fordele i sammenligning med den traditionelle metode. Men den også har nogle ulemper. Både fordelene og ulemperne finder De i listen som følger.
Fordele med radiobølgefedtsugning (Body Tite)
- Relativt kort behandlingstid
- Udføres i lokalbedøvelse
- Smelter og suger fedtet ud samtidig med at blodkar koaguleres
- Kortere behandlingstid end ved både laserfedtsugning og fedtsugning med traditionel metode.
- Lettere postoperativ periode end ved traditionel fedtsugning
- Få sygedage (max 2 dage)
- Betydelig hudopstrammende effekt
- Mulighed at behandle patienter, der før ikke kunne behandles
- Små indgangssnit (3 mm – få eller ingen sting)
- Mulighed for at behandle områder, der ikke kunne behandles før (ansigt, underarme, under BH-bånd, øvre del af maven, knæ).
- Metoden er forbundet med færre risici
- Kan anvendes på personer med kraftig overvægt (BMI 30+)
- Konstant optimal behandlingstemperatur – jævnt og hurtigt resultat
Ulemper med radiobølgefedtsugning (Body Tite)
- Dyrere end fedtsugning med traditionel metode og laserfedtsugning
- Kan ikke fjerne lige så store mængder fedt per behandling, som traditionel fedtsugning.
Behandlingsforløb, postoperativ periode, billeder, risici og priser for radiobølgefedtsugning
De kan finde yderligere information om hvordan en radiofrekvensfedtsugning bliver udført, hvordan tiden efter en fedtsugning med radiobølger opleves, hvilke potentielle risici radiofrekvensfedtsugning er forbundet med, før- og efter billeder for radiobølgefedtsugning (Body Tite) samt hvor meget en radiofrekvensfedtsugning koster på respektive links i menuen til højre.