De forskellige fillerenes egenskaber

Den hurtige udvikling i forskellige kunstige substanser for vævsfyld (fillers) har ledt til at der er i dag findes en stor mængde forskellige fillproducenter på markedet. Til de mest kendte hører Restylane, Juvederm, Evolence og Stylage.

De forskellige produkter bliver fremstillet på forskellige måder og har derfor forskellige egenskaber. Som konsumet er det vigtigt at kende til disse for at være sikker på at få en rigtig behandling og dermed bedste resultater.

De forskellige fillerprodukter adskiller sig i følgende:

  • Indehold og produktionsproces
  • Konsistens og partikelstørrelse
  • Hvor store mængder kan indsprøjtes ad gang
  • Hvor meget de fylder
  • Hvor lang tid behandlingsresultatet er synlig

Generelt set, findes der fire forskellige hovedtyper af fillers. Den største forskel mellem produkter i disse grupper ligger i hvor lang tid de bliver i huden inden de forsvinder.

De kan læse mere om de forskellige typer fillers i informationen som følger.

Kollagenbaserede fillerprodukter

Injektionsprodukter baserede på naturlig kollagen anvendes primært for at mindske ansigtsrynker og gøre læberne mere fyldige, men de også kan anvendes for at forstærke ansigtets konturer. Kollagen er et naturligt protein (æggehvide) som udgør en vigtig del i hudens naturlige bindevæv. Dermis består af fat bindevæv som indeholder kollagen og elastiske tråde/fibre (elastin).

Kollagentråde og elastiske tråde giver huden, der har et normalt vandindhold, dens fyldighed, elasticitet og spænding. Med alderen degraderer de elastiske tråde i bindevævet og huden bliver rynket og miste sin fyldighed.

Kollagenbaserede fillerprodukterDer findes flere forskellige produkter, der indeholder kollagen. Her er der tale om cremer, lotioner, shampooer osv. Disse bliver markedsført som livsgivende, rynkeglattende og som har en forrygende effekt på huden. Kollagen består dog af store molekyler og bliver sandsynligvis ikke optaget af hudens yderste lag (hornlag), men lægger sig ovenpå huden og forsvinder når man vasker sig. For at få effekten af kollagen, skal man derfor indsprøjte det inde i huden.

Det kollagen som bliver anvendt for injektioner, bliver taget primært fra biprodukter af slagtning i form af bindevæv fra ungdyr af gris eller ko. Eftersom der findes risiko for allergiske reaktioner på denne type kollagen, kan en allergitest blive udført inden behandlingen.

Behandlingsresultatet som opnås gennem kollagenindsprøjtning vil være synlig i 3 – 12 måneder. Eksempel på kollagenbaserede injektionsprodukter er Evolence, Zyderm, Zyplast, Dermalogen, Cymetra, Autologen, Fascian, Cosmoderm og Cosmoplast.

Hyaluronsyrebaserede fillerprodukter

Ansigtets konturer Fillers baserede på laboratoriefremstillet Hyaluronsyra anvendes for at forstærke ansigtets konturer (hage, kindben, kæbelinje, læber), øge volumen i valgte dele af kroppen (bryst, læg, bagdel osv.), fylde og mindske rynker og linjer i ansigtet og jævne ud hudujævnheder (arvæv, misdannelser).

Det bindevæv som bl.a. opbygger vores hud og som gør den elastisk består for det meste, som det blev tidligere nævnt, af kollagenfiber. Mellem disse fibre findes der store væskebærende molekyler som fylder vævet ud. Den mest betydningsfulde af disse molekyler er Hyaluronsyra som bliver naturlig dannet i kroppen.

Når syntetisk fremstillede Hyaluronsyra indsprøjtes ind i kroppens væv, binder den vandmolekyler og dette resulterer i øget volumen i det behandlede område. Denne effekt er veldokumenteret og har gjort hyaluronsyrebaserede injektionsbehandlinger meget populært i den senere tid.

Hyaluronsyrebaserede fillerprodukterBehandlingsresultatet opnås efter 1 -2 injektioner af hyaluronsyrebaserede produkter og er synlig i 6 – 12 måneder, afhængig af hvor høj muskelaktivitet i det behandlede område er. Derefter bliver der ofte gjort en påfyldnings behandling. Hyaluronsyrebaserede produkter med molekyler af forskellig størrelse bliver anvends for behandling af forskellige områder.

Exempel på hyaluronsyrebaserede injektionsprodukter er Stylage, Juvederm, Restylane, Macrolane, Prevelle, Teosyal, Hylaform, Esthelis, Matrigel, Captique, Puragen og Rofilan.

Hydroxylapatitbaserede fillerprodukter

Vævsfillers fremstillet af Hydroxylapatit tilhører de mest kraftfulde fillerprodukter og anvendes primært for at behandle dybe rynker/træk i ansigtet, hudujævnheder eller for at forstærke ansigtets konturer (hage, kindben, kæbelinje). Hydroxylapatitbaserede fillerprodukter

Hydroxylapatit er et mineralstof som forekommer naturligt i skelettet og i tænderne. Injektionsprodukterne bliver syntetiseret og består af 30 % Hydroylapatit og 70 % vandbaseret gel.

Den mest kendte injektionsproduktet baseret på Hydroxylapatit er Radiesse. Resultatet af injektionsbehandlingen er synlig i 12 – 18 måneder, og dette gør det til en ikke-permanent filler, der giver det mest langvarige resultat.

Mælkesyrebaserede fillerprodukter

Mælkesyrebaserede fillerprodukterMælkesyrebaserede vævsfillers er en relativt ny injektionsprodukt som til forskel fra andre fillers, der fylder huden, virker gennem at stimulere huden at ”fylde sig selv”. Den mest kendte produkt i denne klasse hedder Sculptra.

En mælkesyrefiller indeholder mikropartikler af poly-L-mælkesyre som indsprøjtes under huden, hvor de stimulerer kollagenproduktionen og dette leder til øgning af fyldigheden i vævet. Resultatet opnås gradsvis efter 2 -3 behandlinger med interval på 4 – 6 uger og er synlig i op til 18 måneder.

Anvendelsesområder for mælkesyrebaserede produkter er primært udfyldning af rynker og folder i ansigtshuden.

Permanente fillerprodukter

Permanente fillers er den type af injektionsprodukter, som giver de samme resultater som de øvrige fillers, men effekten i dette tilfælde forbliver permanent. For at opnå resultatet, blander man kollagenfiller med forskellige substanser, som kroppen ikke kan nedbryde.

Når en permanent filler indsprøjtes, aktiveres kroppens naturlige forsvarsmekanisme at indkapsle fremmede substanser (mikroskopiske plastkugler) ind i arvævet. Kapslen af arvævet som dannes rund om det fremmede materiale, øger væsvolumen og udgør selve ”implantatet”.

Denne proces indebærer dog et antal usikkerhedsfaktorer. For det første, er det svært at afgøre hvor meget arvæv kroppen vil danne rundt om de fremmede legeme og dette gør det svært at forudse hvordan slutresultatet vil blive. For det andet, er det svært at fastslå hvordan implantatet vil se ud når huden og kroppen vil ældes. For det tredje, er eventuelle komplikationer, som er implantatets integrering ind i kroppen, meget svære at behandle.

Permanente fillerprodukterSom følge af ovenstående er der mange klinikker og plastikkirurger som stærkt fraråder anvendelse og behandling med fillers, der indeholder plaster eller andre substanser, som kroppen ikke kan nedbryde på en naturlig måde.

Eksempel på permanente fillers er Artecoll, Dermaliv, Aquamid og Agriform.

« Om injektioner af vævsfillers | Sådan foregår en fillerbehandling »
Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

Copyright | Sitemap

TIP! Find klinikken for din behandling i klinikregistret TIP! Find klinikk