Risici og komplikationer ved brystforstørrelse

Alle kirurgiske indgreb er forbundet med en vis del risici. En brystforstørrelse er ikke en undtagelse og den omfatter såvel almindelig operationsrisici, som mere specifikke risici for bivirkninger og komplikationer ved denne type indgreb.

Om de almindelige risici ved plastikkirurgi kan De læse på siden om almindelige risici ved plastikkirurgi ». De indgrebsspecifikke risici får en nærmere beskrivelse i rubrikkerne som følger.

Kapseldannelse ved brystforstørrelse

Kapseldannelse ved brystforstørrelseDen mest udbredte komplikation ved brystforstørrelse er en såkaldt kapseldannelse (kapselkontraktur), denne indebærer at som en del af healingsprocessen, bliver der dannet en kapsel af bindevæv omkring implantatet, som stivner og trækker sig sammen. I dette tilfælde vil brystet sammen med implantatet presses sammen til en knude. Brystet får et unaturligt udseende og det kan oven i købet være smertefuldt.

Ved anvendelse af moderne implantater og metoder, rammer kapseldannelse ca. 0,3 – 5 % af alle patienter. Problemet bliver behandlet med yderligere et kirurgisk indgreb. En sådan operation indebærer at man enten bytter implantats position, bytter implantattype, fjerner eller skærer igennem kapslen rundt om implantatet.

Risiko for rippling (ujævnheder)

Efter operationen kan brystet heale til at have ujævnheder over dets overflade eller rynker, der samles omkring implantatet (s.k. ripling), og dette er den mest typiske grund til at patienterne er utilfredse med deres operation. Grunden til at huden rynker er, at implantatet folder sig, synker eller lægger sig uheldigt i vævslommen, så dets overflade trækker i kapslen af arvævet som trækker i huden.

Risiko for rippling (ujævnheder)

Eksempel på permanent rippling

Den bedste måde at undgå rippling på er, at sikre at De har tilpas meget brystvæv til at dække den valgte størrelse af implantatet og dette indebærer også, at De passer på med ikke at vælge en alt for stor størrelse. Som tidligere nævnt, har større implantater, større tendens til at folde sig.

Permanent ripling forekommer oftest hvis implantatet bliver placeret foran musklen hos kvinder med lidt naturligt brystvæv. Komplikationer forekommer i mindre udstrækning ved anvendelse af silikoneimplantater end saltvandsimplantater.

Ifølge mange kirurger, mindskes risiko for rippling ved anvendelse af implantater med glat overflade. Rippling kan også forekomme i form af rynker, der er kun synlige når patienten bukker sig.

Infektion

I nogle tilfælde kan området omkring brystimplantaterne blive inficeret. Denne komplikation kan opstå når som helst, men risikoen er størst i løbet af første uge efter operationen. I nogle tilfælde skal brystimplantaterne fjernes til infektionen er forsvundet. Man venter 4 – 6 måneder til vævet er healet med at sætte et nyt implantat i.

Ar

 Permanent arvæv ved brystforstørrelseDe vil få et permanent arvæv efter Deres brystforstørrelse. Ar er typisk to små, næsten usynlige streger, som sjældent giver problemer.

I nogle tilfælde kan arvævet der dannes være mere synlig, end De havde forventet og dette vil kræve en yderligere korrigerende behandling.

Ved at beskytte og pleje Deres ar ifølge kirurgens instruktioner, vil De kunne påvirke healingsprocessen af arvævet. De kan læse mere om dette på informationssiden om ar ved kirurgi »

Følsomhedsforandring i brystvorterne

Nogle kvinder oplever at følsomhed i deres brystvorter eller hele brystet forandres i til en vis del efter en brystforstørrelse. Det kan tage op til to år for følsomhed at normaliseres og problemet plejer at forsvinde helt med tiden. I sjældne tilfælde bliver forandret følsomhed efter brystoperationen permanent.

Ruptur (skade på brystimplantaterne)

Ruptur (skade på brystimplantaterne)

I nogle tilfælde kan brystimplantaterne lække eller briste (ruptur).

I nogle tilfælde kan brystimplantaterne lække eller briste (ruptur). Implantatet kan komme til skade ved en ulykke eller en hverdagssituation, hvor implantatet udsættes for stor belastning og danner lækage. Mammografi kan ikke betragtes som en farlig belastning. Hvis implantatet går i stykker, bliver det normalt erstattet med et nyt uden ekstra udgifter fra patientens side.

Hvis en brystimplantat med saltopløsning brister, synker implantatet sammen i løbet af få timer. Påfyldningsnippel kan også lække og i dette tilfælde vil saltopløsningen forsvinde langsommere. Væsken bliver absorberet af kroppen og føres ud af kroppen gennem urin.

Hvis et brystimplantat med silikonegel brister, forbliver gelen i implantatet (intrakapsulær ruptur), men det kan også lække ud i bindevævslommen (ekstrakaosulær ruptur). Dette kan lede til arvævsdannelse inde i brystet, og i dette tilfælde skal der foretages et kirurgisk indgreb. Et bristet gelfyldt implantat vil ikke nødvendigvis synke sammen og problemet med det vil først kunne blive opdaget gennem en medicinsk undersøgelse f.eks. mammografi.

Brystforstørrelse og amning

Brystimplantater påvirker ikke kvindens evne til at amme og indebærer heller ingen risiko for barnet i forbindelse med graviditet. Derimod kan forandringer i kroppen i forbindelse med graviditeten, forandre resultatet af en brystforstørrelse. Det er derfor vigtigt at diskutere Deres planer for graviditet og amning med Deres kirurg, inden De gennemgår en brystforstørrelse.

Implantatet flytter sig ikke med årene, det går derimod brystvæv ovenpå implantatet, som med tiden kan give brystet et mere hængende udseende.

Brystforstørrelse og mammografi

Brystforstørrelse og mammografiEftersom brystimplantater i visse tilfælde kan give besvær i forbindelse med mammografi, kan De blive bedt om at gennemgå yderlige undersøgelser. Det er vigtigt, indenfor mammografi, at De altid fortæller personalet at De har implantat.

Selv om komplikationerne er sjældne efter en brystforstørrelse (mindre end 5 % bliver ramt af nogen form for komplikationer eller bivirkning) bør De tale med Deres kirurg, så at De får en god forståelse for de risici og konsekvenser en brystforstørrelse kan indebære.

« Tiden efter en brystforstørrelse | Priser for en brystforstørrelse »

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

Copyright | Sitemap

TIP! Find klinikken for din behandling i klinikregistret TIP! Find klinikk