Om huden, rynker og rynkebehandling

I takt med at vi bliver ældre og udsætter vores hud for forskellige belastninger, bliver der dannet linjer, rynker og til sidste dybe riller i huden. Dette skyldes primært at kollagenet som fylder dermis og fedtet i underhuden forsvinder.

Huden bliver også påvirket af arveligt betingede forhold og hvordan vi plejer den i løbet af livet, især udsættelse for sol og rygning.

Rynkedannelse kan bremses men aldrig stoppes

Gennem at holde huden ren, velfugtet, beskyttet mod solen og gennem at holde en sund levestil kan vi bremse hudens aldringsproces. Vi vil dog aldrig kunne stoppe uret, men der findes et antal forskellige medicinske behandlingsalternativer som kan bremse eller dække huden tegn på stigende alder eller tegn på usund livsstil.

Om huden og rynkernes dannelse

Huden er menneskets krops største organ og den består af tre lag. Hornlag eller overhud, dermis eller læderhud og underhud. Når alderens eller livsbetingede forandringer sker i disse lag, dannes der linjer, rynker, folder og slaphed i huden.

Rynker og hudfolder dannes pga. at fyldigheden og elasticiteten i læderhuden (dermis) og underhuden mindsker, og dette fører til at den tidligere stramme hud rynker.

Linjer og ansigtsrynker dannes også af at mimikmuskulaturen i ansigtet tvinger huden i folder hundredvis ganger om dagen. Når dette sker samtidig med at huden mister elasticiteten, opstår der permanente rynker, der forbliver synlige selv om ansigtsmuskulaturen er afslappet.

Sådan bliver rynker behandlet

Som De kan forstå, kan man aldrig forhindre rynkedannelse. Men når dette er sagt, findes der dog mange forskellige virkningsfulde behandlingsalternativer mod rynker. Man kan generelt set dele dem op i fem forskellige kategorier.

Man strækker huden1. Man strækker huden

Personer med tydelig almen slaphed af huden og rynkedannelse i ansigtshuden og ved halsen kan blive effektivt behandlet gennem at man strækker huden og fjerner eventuel overskud. Dette gør man gennem en ansigtsløftning.

2. Man mindsker aktiviteten i ansigtsmuskulaturen

Man mindsker aktiviteten i ansigtsmuskulaturenRynker som opstår som resultat af spænding af underliggende ansigtsmuskulatur bliver ofte synlige i panden, mellem øjnene (bekymringsrynker) eller i øjnenes udkanter. Sådanne rynker kan behandles gennem injektioner af Botox.

Man fylder huden og dermed glatter rynkerne ud3. Man fylder huden og dermed glatter rynkerne ud

Enkelte dybe rynker eller små rynker og folder (nasolabialfolden, bekymringsrynker, overlæbesrynker osv.) kan behandles effektivt gennem at området under rynker/folder fyldes ud gennem en vævsfiller injektion.

4. Man provokerer huden til nydannelse

Man provokerer huden til nydannelseFor at behandle små ydre linjer og rynker, solskadet hud og pigmentforandringer kan man pille hudens øverste lag af og dermed sætte i gang hudens fornyelse gennem kroppens healingsprocess.

På denne måde kan man aktivere nydannelse af volumen – og elasticitetfibre i underhuden og et nyt og frisk ydre hudlag bliver opbygget.

Peeling af det ydre hudlag kan opnås i forskellig omfang gennem nogle af følgende behandlinger.

  • Hudslibning (dermabrasio, mekanisk peeling)
  • Kemisk peeling (syrepeeling)
  • Laserpeeling/Laserslibning

5. Man stimulerer huden til nydannelse

Små rynker, almen slaphed af huden, solskader og pigmentforandringer i huden kan behandles gennem at hudens dybere strukturer (dermis’ ydre lag) tilføres en kontrolleret ”skade”. Dette igangsætter kroppens healingsproces, der danner kollagen og elastin og dette resulterer i en generel opstramnings effekt.

Den kontrollerede ”skade” i underhuden påføres gennem at huden bestråles vha. præcisionsstyrede radiobølger, varme – eller lysbestråling.

Hvilken rynkebehandling skal De vælge?

Hvilken behandling som på en bedst tænkelig måde, vil kunne hjælpe patienten at opnå det ønskede resultat, afgøres af hudens almene tilstand, samt omfatning af rynkernes dannelse, årsag til det, placering og beskaffenhed.

  • For at opnå en omfattende opstramning af huden behøves typisk en kirurgisk ansigtsløftning
  • Generelt set, behandles enkelte synlige rynker eller rynkeområder vha. Botox (Dysport/Visatbel) eller vævsfiller
  • Hudens ton og ydre struktur kan normalt set udjævnes og gøres friskere vha. slibning eller peeling
  • For en mere generel opstramning af huden kan gode resultater opnås vha. Thermage eller Elosbehandling

Fordi de forskellige rynkebehandlings alternativer kan bruges til forskellige formål, bliver de ofte kombineret sammen for at opnå et alsidigt resultat.

« Information om kosmetiske injektionsbehandliger | Behandlinger med vævsfiller »
Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

Copyright | Sitemap

TIP! Find klinikken for din behandling i klinikregistret TIP! Find klinikk