Din guide til broer (tandbroer)
Vores tænder består af krone og rod. Når en tand er skadet kan det være tilstrækkeligt kun at behandle kronen, men nogle gange er skaden så stor på kronen, at man behøver at lave en helt ny krone på tanden.
Tanden kan også blive så skadet, at man heller ikke kan reparere den med en ny krone og så skal man fjerne den. I dette tilfælde er det muligt at få sit smil tilbage ved hjælp af en tandimplantat eller en tandbro og disse er de eneste metoder til fornyelse af tændernes udseende og funktion. På denne side kan De læse mere om tandbroer.
En tandbro er en permanent tanderstatning som erstatter én eller flere tænder. Den fastgøres på de tænder som grænser op til hullet i tandrækken.
Hvornår er en tandbro den bedste løsning?
For at kunne erstatte tabte tænder med en bro, skal der finde tilstrækkeligt mange tænder tilbage i kæben til at tandbroen kan fastgøres på dem. Hullet i tandrækken skal heller ikke være for stort til at kunne holde på tandbroen.
Hvis støttetænder har store huller eller skader er en tandbro ofte en god behandling, eftersom tandlægen også vil behandle (slibe) de gode tænder. Hvis støttetænderne er helt friske og hverken har huller eller andre skader, skal man overveje at have indsat et tandimplantat i stedet for en tandbro. Man vil helst undgå at behandle friske tænder.
Et alternativ til en almindelig bro er en såkaldt ætsbro, som limes fast på støttetændernes bagside. På denne måde vil en ætsbro lade de friske tænder være uberørte. Desværre er en ætsbro noget mere ustabil end en almindelig bro, derfor bliver en ætsbro ofte brugt som et midlertidigt tandimplantat.
Sådan bliver en tandbro sat ind
For at få en bro sat ind skal man have mindst to besøg hos tandlægen. Ved første besøg forberedes tænderne for indsættelse af broen og ved det andet besøg vil selve broen blive sat ind.
1. Forberedende behandling
Målet med den forberedende behandling er at slibe de tænder, som skal bruges som støttetænder for tandbroen. Denne behandling vil skabe en base for at broen kan sikres i munden. Bagefter vil tandlægen tage aftryk og foretage en farveanalyse.
I mange tilfælde er støttetænderne i en sådan tilstand at der behøves mere omfattende forberedelser af dem. Det kan dreje sig om at en gammel plombe skal skiftes ud eller hvis der findes risiko for nerveskade, skal den behandles.
I nogle tilfælde findes der for lidt tandmateriale tilbage til at kunne successivt fastgøre en tandbro på dem. Ved disse tilfælde skal en såkaldt pilar anvendes. En pilar er en erstatning for utilstrækkelig tandsubstans, som cementeres ned i roden for at kunne få en ordentlig støtte for en krone.
Ofte afsluttes den forberedende behandling med at tandlægen indsætter en midlertidig erstatning, så som en ætsebro, som patienten vil gå med indtil det er tid at sætte en permanent tandbro ind.
Aftrykket af tænderne og hullet i tandrækken med omgivende væv sendes til et tandteknisk laboratorium som konstruerer og producerer tandbroen.
Tandbroer laves af enten et keramisk materielle og/eller av metal (guld, titan eller kromkobolt) med porcelænoverflade.
Helt keramiske broer, så som porcelænbroer, har æstetiske og biologiske fordele. Kroppen og munden accepterer dem bedre og porcelæn har et udseende som praktisk set, ikke er muligt at skelne fra de biologiske tænder.
Problemet med helkaramiske tandbroer har været at de lættere går i stykker end dem som er opbygget på et skelet af metal. I dag findes der dog nye keramiske materiale som oftere erstatter metallet i tandbroer. Det mest kendte materiale er Zirkonium som har bevist at have de samme egenskaber som metallet i tandbroer.
2. Installation af broen
Det tager ca. to uger at få produceret en tandbro og efter at den er klar, skal man igen til tandlægen. Tandlæggen vil prøve broen på patienten og hvis den passer, vil den blive cementeret på de nærliggende støttetænder.
Mange gange får man sin bro midlertidigt indsat for at man skal gå med den og se om farven, form og følelsen af den er den rigtige.
Broen kan holde i gennemsnittet i 15 år, afhængig af dens materiale, patientens mundhygiejne og støttetændernes pleje. Men oftest holder broen meget længere.
Priser for tandbroer
En tandbro koster et eller andet sted mellem 15.000 – 50.000 kroner på en dansk klinik. Prisen er afhængig af hvor mange tænder der skal erstattes, støttetændernes tilstand og renoveringsbehov, broens materiale samt klinikkens afgifter.
Nedenfor følger en beregning af bruttoprisen af en treledsbro (tre kroner i serie som erstatter en tabt tand) inkl. Den gennemsnitlige klinikafgift.
- Tandbro af metal og keramik (den mest brugte) ca. 12.000 kr.
- Helkeramisk tandbro (det bedste alternativ i styrke og æstetik) ca. 14.000 kr.
For de som ikke kan betale sin tandbro kontant, kan man låne penge til behandlingen. De kan læse mere om dette på siden om lån til pleje og behandlinger.
Tandbroer – yderligere information og muligheder
Kunne De tænke Dem at få mere information om tandbroer eller undersøge nærmere hvilke muligheder De har og tage et skridt nærmere beslutningen, vælg nogle af de følgende alternativer:
- Søg klinik for behandling med bro »
- Stil et spørgsmål til eksperten i tandbroer »
- Diskuter broer i vores forum »