Din guide til porcelænsindlæg & guldindlæg

Begrebet dental Inlays og Onlays kommer fra engelsk og betyder indlæg eller overlæg. Et indlæg (inlay) bruges for at reparere mindre skader i tænderne og et overlæg (onlay) for dem som er lidt større. Inlays og onlays bliver også kaldt for tandfyldninger, porcelænsindlæg, guldindlæg og porcelænsfyldninger.

Lidt forenklet kan man beskrive inlay og onlays som ”delkroner”, som bruges i de tilfælde hvor der findes nok af den sunde emalje på en tand som man kan bruge i stedet for at sætte en helt ny, kunstig tandkrone på.

Indlægget kan sammenlignes med en lille puslespilbrik, som bliver skræddersyet, tilpasset og limet fast i emaljen for at opretholde tandens styrke og holdbarhed. Tandfyldninger bliver typisk fremstillet af enten porcelæn (porcelænsindlæg) eller guld (guldindlæg).

Hvad er forskel på en porcelænsfyldning og en almindelig plombe?

Den primære forskel på et porcelænsindlæg og en almindelig plastfyldninger er at porcelænsindlæg bruges for store udfyldninger og plastplomber for de mindre. Indlægget er stærkere, holder længere, kan se bedre ud og giver en tættere sammenhørighed mellem tanden og fyldningen end en almindelig plastfyldning.

Porcelænsfyldning styrke og holdbarhed i kombination med moderne lim, gør det til en god løsning når en almindelig plastfyldning ikke er tilstrækkelig og man ikke vil bytte en hel tandkrone ud.

Sådan bliver behandlingen med tandfyldning udført

Sådan bliver behandlingen med tandfyldning udførtFor at sætte et porcelænsindlæg/guldindlæg kræves to tandlægebesøg. Ved det første besøg bliver tanden, som skal have indlægget, undersøgt og forberedt. Dette kan betyde at tanden bliver slebet, en gammel plombe bliver fjernet eller en passende kariesbehandling bliver foretaget.

Når tanden er klar, vil tandlægen tage et aftryk som bagefter bliver sendt til et tandteknisk laboratorium, hvor tandfyldningen skal fremstilles. Til sidst vil tandlægen sætte en midlertidig plombe og booke tid til det næste besøg.

Ved det næste besøg bliver den midlertidige plombe fjernet, bagefter prøver tandlægen om porcelænsindlægget /guldindlægget passer perfekt og hvis dette er tilfældet, vil indlægget blive limet fast med en stærk lim, såkaldt bonding.

Guldindlægget er også et godt alternativ som holder endnu længere.Typisk bliver en porcelænsfyldning brugt, og denne er stort set usynlig og kan holde i ca. 15 år, afhængig af patientens mundhygiejne, pleje osv.

Guldindlægget er også et godt alternativ som holder endnu længere.

Priser for tandfyldninger (porcelæn, guld)

Prisen for et porcelænsindlæg /guldindlæg er afhængig af hvilket materiale dette er fremstillet af, dets størrelse og form. Udover de rene materielle omkostninger tilkommer klinikkens afgifter for behandling.

Neden for følger en skønnet prisberegning for en tandfyldning (indlæg) inkl. materiale samt gennemsnitlig pris for to besøg hos tandlægen:

  • Porcelænsindlæg (det mest brugte) 3.000 – 5.000 kr.
  • Guldindlæg 3.000 – 5.000 kr.

Til større skader som også indebærer at en del af tandkronens overflade skal erstattes, bruger man et lidt større indlæg som hedder ”onlay”. Prisen for sådan et indlæg er også afhængig af hvilket materiale det bliver lavet af, samt klinikkens behandlingsafgifter.

Ofte i de tilfælde hvor det kan være aktuelt med et onlay, vælger man at reparere tanden med en almindelig krone.

Neden for følger en vurdering af mulige priser for en tandfyldning (onlay) inkl. den gennemsnitlige pris for to tandlægebesøg:

  • Porcelæn onlay (det mest brugte) ca. 5.000 kr.
  • Guld onlay ca. 5.000 kr.

Den som ikke kan eller vil betale sine tandfyldninger kontant, kan låne penge til denne behandling. De kan læse mere om dette på siden om lån til pleje og behandlinger.

Tandfyldninger – mere information og muligheder

Har De spørgsmål omkring tandfyldninger (porcelænsindlæg, guldindlæg) eller vil have hjælp til at komme et skridt nærmere behandlingen? De kan vælge nogle af de følgende alternativer:

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

Copyright | Sitemap

TIP! Find klinikken for din behandling i klinikregistret TIP! Find klinikk