Sådan foregår en behandling med tandimplantater

At have en eller flere tandimplantater, tanderstatning indsat betyder, at man skal gennemgå en behandling som består af 3 faser fordelt over ca. 6-8 besøg. Behandlings periode er ca. 3-12 måneder.

A) Tandkronen, B) Mellemdelen, C) Implantatet

De forskellige faser består af forberedende undersøgelse, forarbejde, indsættelse af implantater (titanuimskruer) + evt. mellemdel, protesearbejde, efterkontrol og efterfølgende besøg.

Hvor mange besøg der er brug for og hvor lang behandlingsperioden er bestemmes af knoglekvaliteten og patientens øvrige forudsætninger og behov.

Hvor smertefuld er en tandimplantatsbehandling?

Oplevelsen af ubehag i forbindelse med implantatbehandling er forskellig fra person til person, præcis som ved et almindeligt tandlægebesøg. Typisk vil en implantatkirurgi blive gennemført under lokal bedøvelse og med beroligende medicin. Andre besøg kan sammenlignes med et almindeligt tandlægebesøg.

Hvor smertefuld er en tandimplantatsbehandling?Du kan selv påvirke hvilken type af smertestillende medicin du får i de forskellige faser og der findes mange klinikker med behandlingsprincipper som er venlige mod personer med ”tandlægeskræk”.

Efter implantatoperation kan behandlingsområdet være lidt hævet og føles ømt i et par dage, men for det meste er det nok med almindelig smertestillende medicin for at fjerne smerten.

Forberedende konsultation og vurdering om tanderstatning

Det første som sker før en behandling med tandimplantater er at man som patient vælger eller bliver videresendt til en klinik som udfører behandlingen. Du kan finde klinikkerne som udfører implantatbehandling på siden for klinikker for tandimplantater.

Forberedende konsultation og vurdering om tanderstatningHvis du kun mangler én tand kan du evt. blive anbefalet at korrigere dette med en krone. Hvis du mangler flere tænder kan der være et spørgsmål om enten flere krone-implantater eller en korrektion med en bro, som er en serie af sammensatte kunstige tænder som bliver sat fast på to eller flere implantater.

Hvis du behøver at erstatte alle dine tænder i kæben, er løsningen at bruge en helprotese som fastgøres på 4 -6 implantater i kæben.

Fase 1 – Forarbejde

Før en implantatbehandling kan gennemføres skal man gennemgå en grundig undersøgelse og forarbejde. Dette skal gøres for at vælge en passende strategi og skabe et miljø i din mund hvor implantater har en god forudsætning for at blive modtaget af kroppen.

Det første som gøres er en grundig undersøgelse og røntgenfotografering af dine tænder og dit kæbeben.

Hvis lægen vurderer at ens kæbeben ikke er godt nok, skal man transportere benvævet fra et andet sted på kroppen.

Kæbebenet og eventuelt andre tænder skal være hele og fri fra infektioner og helede fra andre behandlinger.

Når tandlægen har sikret at ens mund er frisk og sund med et godt grundlag for implantater, anses forarbejdet som værende gennemført. Dette kan tage fra én dag til flere måneder, afhængig af mundens indledende tilstand.

Fase 2 – Indsættelse af tandimplantater

Indsættelse af tandimplantater kan ske med såkaldt ét – eller totrinskirurgi.

Alt. 1 – Den mest brugte totrin kirurgi

Alt. 1 – Den mest brugte totrin kirurgiMed totrinskirurgi menes at man ved den første operation opererer en slags skrue i kæbebenet. Derefter placerer man en dækkeskrue ovenpå implantatet for at beskytte det og implantatet bliver dækket til med slimhinden i helingsperioden. Efter indsættelse af implantatet starter en helingsperiode, som normalt varer 3 til 6 måneder.

Under helingsperioden kan man få midlertidige tanderstatninger.

Når implantatet er helet i kæbebenet vil slimhinden blive åbnet og dækkeskrue vil blive taget ud. Ovenpå implantatet sættes der et mellemstykke, som forbinder implantatet med mundhulen og på hvilken en senere protese, krone eller bro skal sidde.

Alt. 2 – Den enklere ettrins kirurgi

Ved ettrins kirurgi opereres implantatet ind og på dette sættes der en helingshætte. Man dækker ikke implantatet med slimhinden. På denne måde kan man fortsætte behandlingen direkte efter at implantatet er helet sammen med kæbebenet uden at der behøves et yderligere kirurgisk indgreb.

Om tidsmæssig og direkte belastning af tandimplantater

Om tidsmæssig og direkte belastning af tandimplantaterNormalt set skal tandimplantater hele i 3 – 6 måneder inden belastningen med en krone, bro eller protese kan ske. Under helingsperioden får man ofte en midlertidig protese.

Mange studier tyder dog på, at længden af ovennævnte helingsperiode ikke behøver være et par måneder, men man kan begynde at sætte kroner eller proteser på allerede efter 2 – 3 uger eller umiddelbart efter at implantatet er sat på plads.

Som det kan ses, er der tidsmæssige fordele med at begynde belastningen af implantatet tidligere eller umiddelbart efter dets indsættelse. Der er også en anden fordel ved reduceret mængde af operativ indgreb, da kun én kirurgisk behandling behøves samtidigt med at patienten får et umiddelbart æstetisk resultat.

Der findes dog tandlæge som mener at teknikken med tidlig eller umiddelbar belastning ikke kan betragtes som sikker.

Fase 3 – Indsættelse af nye tænder

I de tilfælde hvor man bruger den første totrinsmetode skal man komme tilbage til klinikken for at få sine nye tænder sat ind.

Ens nye tænder bliver fremstillet på et tandteknisk laboratorium og skræddersyet individuelt til hver patient. Tændernes form er baseret på et aftryk som bliver taget i forbindelse med et af de tidligere besøg.

« Introduktion til tandimplantater | Risici og komplikationer i forbindelse med tandimplantater »
Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

Copyright | Sitemap

TIP! Find klinikken for din behandling i klinikregistret TIP! Find klinikk