Din guide til porcelænskroner

En tand består af to dele, roden (beslag), og kronen (overdelen). I midten af tanden findes pulpa, et hulrum med nerver og blodkar. En krone, porcelænskrone eller tandkrone, som de også bliver kaldt er ny kunstigt overdel til en tand.

Tandkroner kan bruges på alle tænder når enklere metoder, som en almindelig plombe eller i andre tilfælde en tandfacade, ikke er tilstrækkelige for at reparere en skade.

En porcelænskrone dækker ofte en større del af tanden og er udformet som en hat. Den sættes fast ovenpå den skadede tand efter at tanden er blevet slebet til. Hvis pulpen inden i tanden også er skadet, behøver man først behandle tanden inden man kan sætte en ny tandkrone på.

Hvis tandens egen krone er i en meget dårlig tilstand, er den nogle gange uduelig som beslag for en kunstig krone. I disse tilfælde skal man stabilisere den nye krone med en pind eller søjle, som den også bliver kaldt, og den bliver fastgjort inde i tandroden. I dette tilfælde skal tanden behandles først inden pinden og den nye krone kan sættes på.

Tanden som er så skadet, at en porcelænskrone ikke kan rede den, skal trækkes ud og erstattes med en tandbro eller et implantat.

Sådan bliver en tandkrone sat ind

For at få en porcelænskrone sat ind skal man foretage mindst to besøg hos tandlægen.

Sådan bliver en tandkrone sat indVed det første besøg bliver tanden/tænderne, som skal have den nye krone, slebet til og bagefter vil tandlægen tage et aftryk samt foretage en farveanalyse. Som regel vil tandlægen sætte en midlertidig krone på indtil patientens næste besøg. Dermed bliver man færdig med den forberedende behandling.

Aftrykket af tanden/tænderne bliver sendt til et tandteknisk laboratorium som konstruerer den kunstige tandkrone. Tandkroner bliver lavet af enten porcelæn (porcelænskroner) og/eller af et metal (guld, titan eller specielstål). Porcelænskroner giver ofte det mest naturlige og fine resultat.

Ved det andet besøg prøver tandlægen kronen på og hvis den passer bliver den sat fast med cement. Afhængig af materialet vil en tandkrone holde i mindst 15 år.

Priser for tandkroner (porcelænskroner)

En tandkrone koster et sted mellem 3.000 og 8.000 kr. at få indsat på en dansk klinik. Prisforskellen er afhængig af hvilket materiale kronen er lavet af og klinikkens afgifter.

Yderligere information og alternativer

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

Copyright | Sitemap

TIP! Find klinikken for din behandling i klinikregistret TIP! Find klinikk